Родителството е вълнуващо пътешествие, пълно с взаимодействие и важни уроци

...
 Родителството е вълнуващо пътешествие, пълно с взаимодействие и важни уроци
Коментари Харесай

7 фрази, които никога не трябва да казвате на децата си

 

Родителството е вълнуващо странствуване, цялостно с взаимоотношение и значими уроци за нас и нашите деца. Как приказваме и се държим към тях образува основите на връзката ни. Но има седем изречения, които би трябвало деликатно да заобикаляме.

1. Добре си, не плачи!

Тези думи могат да обезсърчат децата да показват страстите си и че възприятията им не са важни. От значително значение е да признаете и утвърдите страстите на децата, даже в случай че те наподобяват дребни или незначителни за възрастните. Когато родителите споделят на децата си да не плачат или да отхвърлят възприятията си, те могат несъзнателно да научат децата си да потискат страстите си, което може да докара до дълготрайни прочувствени компликации и провокации при образуването на здрави взаимоотношения в бъдеще.

2. Побързай

Една от фразите, които родителите би трябвало да заобикалят да споделят на децата си, е „ побързай “. Тази фраза може да сътвори непотребен напън и стрес върху децата, което води до негативни резултати върху тяхното психологично здраве и богатство. Проучванията демонстрират, че децата, които изпитват високи равнища на напън и стрес, могат да бъдат изложени на риск от развиване на тревога и меланхолия по-късно в живота. Вместо да употребяват тази фраза, родителите могат да насърчат децата си да ръководят времето си по-ефективно, като основат рутина и си слагат постижими цели.

3. Страхотна работа

„ Страхотна работа “ за всяко малко нещо, което вършат, в действителност може да бъде нездравословно за тяхното самочувствие и мотивация в дълготраен проект. Този вид обща хвалба не дава съответна противоположна връзка за това какво са създали добре, нито предлага оферти за усъвършенстване. Вместо това може да докара до закрепено мислене, при което детето има вяра, че качествата му са вродени и не могат да бъдат усъвършенствани. Важно е да предоставите съответна хвалба и градивна рецензия, която се концентрира върху напъните и напредъка, а не върху вродените качества.

4. Ако не вечеряш, няма десерт

Използването на закани или санкции като „ Ако не вечеряш, няма десерт “ може да сътвори отрицателна връзка с храната и да докара до нездравословни хранителни привички.

5. Не можем да си позволим това

Този израз може да сътвори финансово безпокойствие и неустановеност у децата. Вместо това родителите могат да употребяват това като опция да научат децата си на бюджетиране и финансова отговорност. 

6. Нека ти оказа помощ

Тези думи могат  неволно да подкопаят независимостта и уменията на детето за решение на проблеми. Вместо това родителите могат да предложат насоки и поддръжка, като в същото време разрешават на детето си да се опита да разбере нещата сами.

7. Не приказва с непознати

Важно е децата да се учат на сигурността и границите по по-ефективен метод. родителите могат да научат децата си по какъв начин да разпознават безвредни възрастни, с които да приказват при положение на неотложност.

Използвайки език, който предизвиква прочувственото изложение и дава насоки и поддръжка, родителите могат да оказват помощ на децата си да развият здравословни прочувствени привички, които ще им служат добре през целия им живот.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР